Чай Биопрограма

История на чая

tea-plantЧаят е легенда. Божествена напитка. Известен е в целия свят, но по-малко известен, като тонизираща напитка, каквато всъщност е. Най-ранните сведения за използването на чая датират отпреди близо 5000 години. Годината, която се смята за откриване на чая е 2374 преди новата ера, годината се смята и за зараждането на китайската цивилизация. Според легендата за откриванетел на чаената напитка се смята китайският император Чен-Нунг. Един ден докато си почивал по време на поход той сложил на огън да заври вода. Огънят бил приготвен под диворастящ чаен храст, който благородно отронил от листенцата си, които попаднали във водата. Императорът бил възхитен от вкуса на водата. Китайците първи усвояват напитката и се доверяват на качествата на чая. Нататък е ясно – божествената напитка бързо печели популярност и се превръща в конвертируема валута в древния свят. Сред най-големите производители на чай в света са Китай и Индия следвани от  Шри Ланка.

Поговорката, че ученикът винаги става по-добър от учителя важи с пълна сила и в случая с чая. Открит в Китай, но превърнат в изкуство в Япония. Като консуматор № 1 на чай в света челните позиции заслужено се полагат на Великобритания – с техния незаменим “Five o’clock tea”.

Приносът на България

Богата на ароматни билки и достатъчно слънчеви дни за техния цъфтеж страната ни предлага билков чай с висококачествени показатели, характерни за тази напитка. Биопрограма е производител с висок пазарен дял в производството на чай. Продуктите на компанията са добре познати на европейските пазари. Ефект 2002 е компанията, която успешно дистрибутира чайовете на Биопрограма на българския пазар.

bioprogramaАсортимент Биопрограма

Алпинист Съдържание: листа маточина, стрък мащерка, жълт кантарион, листа от боровинка, риган – 1,5 гр, филтър без конец.

Добро Утро Съдържание: жълт кантарион, риган, мащерка – 1,5 гр, филтър без конец.

Старопланински Съдържание: листа горска ягода, цвят бял равнец, плод шипка, плод киселица, листа дюля и стрък мащерка – 1,5 гр, филтър без конец.

Родопски Съдържание: листа дюля и стрък мащерка, плод киселица, плод шипка, цвят бял равнец, листа горска ягода –  1,5 гр, филтър без конец.

Мента Съдържание: мента лист – 1,5 гр, филтър без конец.

Липа Съдържание: липа цвят – 1,5 гр, филтър без конец.

Вълшебник Съдържание: лист липа и аромат малина, цвят хибискус, цвят бял равнец, плод киселица, плод шипка -  1,5 гр, филтър без конец.

Информация относно доставките на чай Биопрограма можете да получите всеки работен ден от 08:30 до 17:30 на телефон 02 829 0226, в. 332.

Още за чая:

Видове чай и класификация

Чаят в Wikipedia

Чай NESTEA Premium selection

           

Comments are closed.